höst


rotmos
Imorgon skall vi prova att servera rotmos med kokt köttkorv till våra elever.


snart smäller det!!
tomat och chilibröd
Här kommer receptet på vårat tomat och chilibröd:
1 liter vatten, 2 pkt jäst, 1dl olja, salt, ca 1 msk chili och 2-4 msk tomatpuré. Dessa mått är en smaksak, blanda och smaka på vätskan. Fyll på med specialvetemjöl och arbeta degen till den släpper i kanterna. Lycka till!
bra jobbat!!
Idag flöt det på bra i Fridaköket Mölnlycke.

Stekte 100 st fiskfärsbiffar, gjorde en pastagratäng, bakade ett potatisbröd och kokade risgrynsgröt till
årskurs 7 som kommer på frukostbesök imorgon kl 07.30. Ca 70 st.
Ett jätte bra jobb av alla i köket.

för lite blomkål
Idag upptäckte vi att det var ont om blomkål till blomkålssoppan, så Monika tog tag i det hela och

åkte ner till torget i Mölnlycke och köpte en låda.

blomkålssoppa
Här kommer mitt recept på blomkålssoppa. Ni får improvisera lite själva med mängder.
Blomkål
margarin
mjöl
mjölk
15% grädde
grönsaksbuljong
salt
Börja med en bottenredning, smör , mjöl och mjölk lite grädde.
Låt koka ihop till en lagom konsistens och krydda med buljong och ev. salt.
Koka blomkålen, låt den koka upp och stäng sedan av plattan och låt den stå och dra.
Ta lite av blomkålsspadet och häll i soppan.Smaka efter behov och lägg i blomkålen det sista.
Vill man kan man mixa soppan det sista och få en slät soppa.
hemkunskap

Det gjordes även en äpple kräm. Allt såg väldigt gott ut.

fridajoggen
Andra året för fridajoggen.


marice
Marice i köket på förskolan dansade till Brasilianska rytmer i köket.


italienska färsbiffar
Idag har vi stått och rullat 400 st färsbiffar, och till detta severade vi pasta och medelhavssås.


förändring
Under denna tid som jag har jobbat på denna suveräna arbetsplats ( drygt ett år)
så ville jag att barnen skulle äta den mat som jag har tillagat på våran restaurang i 17 år.
HUSMANSKOST. Detta mål nådde vi bara efter ca 2 veckor. Det går att förändra och få ungdomar att äta
kålpudding, dillkött, ärtsoppa, fisk i alla dess varianter. Med en rätt dialog och kontakt med ungdomarna
i restaurangen så går allt.
fisk alá trollhättan
Kolja eller torsk alt annan vit fisk
majonnäs
mjölk
dill
pepparot
senap/dijonsenap (smaksak)
Smörja en plåt och pudra lite mjöl, placera fisken i plåten rå.
Blanda samtliga ingredienser och vispa till en lagom tjock smet.
Häll över allsammans på fisken och gratinera med ströbröd på toppen.
Grädda i ugn på ca 175-200 grader i ca 20 min.
Köp en digitaltermometer på clas ohlsson och kör till kärntemparatur på 69-72 grader.
Servera med ris eller potatis.
köttgryta
I måndags hade vi en elev som kom hem och sa att köttgrytan var så god.Här kommer receptet.
Nötgrytbitar av högrev eller fransyska
curry
buljong
salt
gurkmeja
mango chutney
mjöl / maizena
Bryn grytbitarna så att dom får färg, placera dom i en gryta med buljong, salt, curry, gurkmeja
och mango chutney. Koka under lock ca. 1 timme, ta upp en bit och prova om köttet känns mört.
Salta, krydda efter behag. Toppred med mjöl och vatten eller maizena. Hacka ner paprika i olika färger
och servera med ris.
Smaklig måltid.
kompetensutveckling
Här kommer några av dom rätterna som vi lagade ihop, all personal från köken på Fridaskolorna.








matsedel v.37


Veg. Soya strimlor
Tisd: Fisk alá Trollhättan med bla pepparot, majonnäs
Veg. Fisk
Onsd: Italiensk färsbiff med medelhavssås
Veg. biff
Torsd: Blomkålssoppa med hembakat bröd
Veg. Blomkålssoppa
Fred: Köttbullar med gött mos och gräddsås
Veg. Köttbullar

snart måndag
Nu är det snart måndag, och till lunch serverar vi en köttgryta med nötkött, curry och mango chutney.
Vi kommer också att servera en extra rätt bestående av strimlad kassler och pepparsås.
Pasta eller ris.
Smaklig måltid och välkomna till Fridarestaurangen Mölnlycke.
Vi kommer också att servera en extra rätt bestående av strimlad kassler och pepparsås.
Pasta eller ris.
Smaklig måltid och välkomna till Fridarestaurangen Mölnlycke.
full aktivitet vid salladsbordet

skate ställ !

kalle ville att alla dagar skulle vara fredagar.

fredagsmys
Idag blev det helstekt fläskytterfilé med mixpepparsås och råstekt potatis.






minestronesoppa

Minestronesoppa
Idag serverade vi minestrone soppa, faktiskt premiär för min del att tillaga denna goa, mustiga soppa.Vi hade också en pasta gratäng med bacon.Men till min förvåning så gick faktiskt soppan bäst.
Michael jackson
Snart skall vi ha ett MJ-tema
Välkommen till min nya blogg!
Nu startar jag en ny blogg om köket på Fridaskolan i Mölnlycke!
Här kommer ni finna veckans meny samt bilder från köket, skolan och maten!
/ Mats Andersson, köksansvarig